Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om SK Höjden Göteborg
Du är redan följare. Får du inga mejl kan du redigera dina Notisinställningar under Mina uppgifter.
Klicka på bekräftelselänken i det mejl vi skickat dig för att börja ta emot uppdateringar från SK Höjden Göteborg.
SK Höjden Göteborg
Följ oss för uppdateringar
Nu har du köpt en splitterny bandyklubba i din favoritmodell. Det du håller i dina händer är en helt naken klubba som troligtvis är för lång för att få användas på en bandyplan. Vad ska du göra nu?
Först måste du såga. Om klubban är för lång för dig är det enkelt, du ställer dig i dina skridskor och mäter upp ungefär upp till naveln och markerar. Växer du fortfarande mycket kan man göra den några centimeter längre, så den är brukbar hela säsongen ut. Sedan är det lite tycke och smak hur lång man vill ha en klubba.
Känns klubban lagom (när den är för lång enligt reglerna) eller för kort kan man mäta upp 127 centimeter längs ytterkanten på vilket sätt man vill och markera där man vill såga i båda ändar. Såga av en liten bit längst fram på bladet och en liten bit i toppen, kanske. Har man en klubba med strumpa kan man behöva försegla eventuella snitt i bladet med epoxylim eller liknande. Här krävs ofta vuxenhjälp.
När klubban har rätt längd bör den tejpas. Här finns inga rätt eller fel, men några egenskaper kan men förbättra hos klubban med tejp. Här kommer några tips på vad man kan hitta på.
1. Knopp
Längst upp i toppen kan det vara praktiskt med en knopp för att inte tappa klubban och för att lättare kunna plocka upp den från isen. Det går att göra med nästan vilken tejp som helst. Själv brukar jag rekommendera klibbig tjärtejp, eller ”isso” för detta, men jag har sett flera som använder tygtejp som de halverat bredden på.
2. Grepp
Här finns många olika metoder. Vissa kör utan greppförbättring, men de flesta gör något här. Den enklaste metoden är att köra med grepptejp av typ gauze eller flex. Börja uppifrån under knoppen och gå ned till önskad höjd, sedan förseglar man med ett varv ”isso” längst ned. Man kan ta en bit och halvera i bredd med sax för att linda runt knoppen också, så den inte blir så kletig mot handskar och väggar.
Andra varianter är att vira snöre runt skaften och sedan tejpa något annat över.
Även vulktejp används som grepptejp av vissa, trots att den är ganska dyr.
Min favorit är ett lager vulktejp underst och ett lager gauze-tejp över.
3. Känslan mot boll
Beroende på vad man trivs med kan man tejpa bladet med tygtejp eller annat. Vissa gillar känslan av klubbans blad direkt mot bollen och andra vill ha lite tyg emellan för att dämpa studs.
Då kan man linda bladet med tygtejp eller göra som vissa ryssar, bara sätta en bred tejpbit där man brukar träffa bollen. Själv lindar jag. Först drar jag en bit från ovansidan klubbspetsen under bladet, sedan lindar jag ett lager längs hela bladet.
4. Kontakt mot isen
Vare sig man lindar bladet eller inte kan man sätta ett lager eltejp under bladet för att minska friktion mot isen samt skydda klubban. Först dra tejpen längs undersidan, sedan fäster man genom att dra ett varv runt bladet i varje ända av tejpbiten.
Bilden ovan visar från vänster:
1. En rulle isso-tejp.
2. En knopp av isso med lite gauze-tejp över.
3. Ett skaft tejpat med vulk täckt av gauze.
4. En rulle svart gauze.
5. En rulle vit eltejp.
6. En rulle vit tygtejp.
7. Ett blad lindat med vit tygtejp och sliten eltejp under bladet.
Team Sportia på Frölunda Torg har ett urval av bra tejp. Här finns också en hel del lämplig tejp. Det kan vara läge att gå ihop några stycken och skaffa lite mer tejp tillsammans.
U-lag Herrar Avslutning | 26 apr, 15:00 |
F-17 Träning | 27 apr, 11:00 |
P16/P09 Träning | 28 apr, 18:15 |
F-17 Träning | 28 apr, 18:30 |
F-17 Träning | 29 apr, 19:00 |
Bra information Svante :-)
RapporteraRapportera